Nápověda
Hlavní stránkaE-shopTvorba a správa kategorií

Tvorba a správa kategorií

V tomto článku se dozvíte, co jsou to kategorie, jak je vytvořit a jak do nich zařadit jednotlivé produkty.

Kategorie jsou celky, do kterých jsou produkty řazeny. Tyto soubory produktů sdílí nějakou společnou vlastnost. Může se jednat například o pánské nebo dámské oblečení, boty, hodinky, doplňky, mobily nebo hračky. Produkty mohou být zařazeny do několika kategorií najednou. Například produkt "dámská zimní bunda" tak může být zahrnut do více kategorií, jako např. "dámské oblečení", "zimní oblečení" a "bundy". Kategorie fungují jako množiny, které si pamatujete z hodin matematiky. Tato vlastnost vám usnadní správu produktů a vašim zákazníkům orientaci v e-shopu. Kategorie nejsou určeny výhradně pro oblečení - můžete je použít pro jakýkoliv druh zboží.

Správa kategorií

1. Ke správě kategorií se dostanete kliknutím na tlačítko PRODUKTY na horní liště editoru.

2. Dále pokračujte kliknutím na Správa kategorií vlevo dole.


3. V okně KATEGORIE můžete jednotlivé kategorie upravovat, přidávat, přiřazovat k nim produkty anebo je vymazat.



K jednotlivým kategoriím se dostanete kliknutím na název kategorie v levém sloupci.

Vytvoření nové kategorie

1. Novou kategorii můžete přidat kliknutím na Přidat kategorii vpravo nahoře. Zadejte název kategorie a potvrďte kliknutím na Vytvořit.

2. Do nově vytvořené kategorie můžete přidat již existující produkty kliknutím na Přiřadit produkty.

3. Nyní se zobrazí vyhledávací okno, kam můžete zadat název produktu, který si přejete do kategorie přidat. Vybírat můžete také ze seznamu produktů pomocí posuvníku.



TIP: Pokud si přejete vytvořit nový produkt, klikněte na PRODUKTY na horní liště a dále na Přidat produkt. Podrobné informace o vytváření nových produktů najdete v článku Jak přidat produkt.

Kategorii můžete smazat kliknutím na tlačítko Odstranit kategorii vlevo dole.

V okně KATEGORIE lze produkty z kategorie také odebrat. Klikněte na křížek, který se zobrazí po najetí myší na produkt. Pro odebrání produktu není potřeba volbu potvrzovat, produkt je z kategorie odstraněn okamžitě. Produkt však není odstraněn z e-shopu, ale pouze z konkrétní kategorie, se kterou právě pracujete. Pro úplné odstranění produktu klikněte na tlačítko PRODUKTY na horní liště editoru.

Pokud si přejete změnit název kategorie, klikněte v okně KATEGORIE na její název a vepište nový. 


Vytvoření podkategorie

V rámci této funkce je možné vytvořit více podúrovní kategorií. Ve výpisu produktů, na kterém je zapnutý i filtr se zobrazí maximálně 3 úrovně. Větší počet úrovní se zobrazuje pouze v editoru a je určen pro lepší správu a přehlednost e-shopu.

Pokud je produkt v určité podkategorii, není automaticky vložen do nadřazené kategorie. Jeden produkt je však možné vložit do několika kategorií/podkategorií.

Jedna podkategorie nemůže být zařazena pod více kategorií, pokud tedy chcete mít tutéž podkategorii ve více kategoriích je třeba vytvořit ji vícekrát se stejným/podobným názvem.

Po odstranění nadřazené kategorie se z podkategorií stanou nadřazené kategorie.

Podkategorii vytvoříte z již existující kategorie přetažením myší pod vybranou kategorii, která má být kategorií nadřazenou.

Tvorba podkategorií